Utbyggnad

När det handlar om utbyggnad av hus finns det inga standardlösningar som passar i alla lägen. För att en utbyggnad ska bli bra gäller det att vara flexibel och fantasifull och att man anpassar ut- eller tillbyggnaden till husets stil, teknik och material.

Pappersarbete och detaljplaner

Först och främst gäller det att ha ordning på pappersarbetet. Red ut hur stor tillbyggnad du har rätt att göra enligt detaljplanen. Stadsbyggnadskontoret kan berätta för dig hur stor utbyggnaden får vara, hur du ska placera den på tomten och om det finns några andra restriktioner i ditt område. Med dessa faktorer på bordet så kommer du inte att spilla tid på att skissa i onödan.

Grundläggande val

När du sedan börja skissa så måste du göra ett antal grundläggande val: storlek, stil, teknik, placering och material.

Storleken bestäms av detaljplanen, vilka behov du har och hur stor budgeten är. Vill du dra ned på kostnaden så är det oftast bättre att dra ned på mängden i stället för kvaliteten.

Placeringen begränsas av flera olika faktorer. Markens beskaffenhet, finns det några träd eller växter som du vill ha kvar, kablar och rör, hur solen står på morgon och kväll, eventuell insyn från grannar.

bild

Anpassa stil och byggteknik

Stilen finns det alltid många synpunkter på vid utbyggnader. Utgå från huset du har och låt utbyggnaden harmoniera med den. Det behöver dock inte ha exakt samma stil, ett gammalt hus kan byggas ut modernt så länge det finns en harmoni i det hela. Samma gäller tekniken, använder man samma teknik och material så får man lättare till en balans.

Taket är ofta en kritisk faktor vid tillbyggnader, särskilt när det ska anslutas mot det redan befintliga huset. Gör man det inte på ett tekniskt riktigt sätt så är risken stor att det kommer tränga in vatten. Av denna anledning är det extra väsentligt att anlita kunnigt yrkesfolk som oss för dessa arbeten.

Det finns många saker att tänka på när man ska genomföra en utbyggnad. Är du intresserad av våra tjänster inom utbyggnad eller vill du veta mer? Välkommen att kontakta oss, vi hjälper gärna till!

Är du intresserad av våra tjänster inom utbyggnad?